Korisne Informacije

Rotvajler
Klub
Srbije

Korisne informacije …


Rotvajler pripada najstarijim rasama pasa. Njegovo poreklo proteže se do vremena Rimljana. U to doba držan je kao pas čuvar i kao terač stoke. Psi su prešli Alpe čuvajući ljude i terajući stoku. U regionu grada Rottweil (Rotvajl), ovi psi su došli u kontakt sa domaćim, lokalnim psima. Došlo je do mešanja pasa. Osnovni zadatak rotvajlera bio je da tera i čuva velika stada krava, kao i odbrana svojih gospodara i njihovog vlasništva. Po starom nemačkom gradu Rotvajlu ovaj pas dobio je ime – Rotvajlerski mesarski pas. Mesari su gajili ove pse samo na osnovu uspeha pri upotrebi. Tako je nastao preteča psa čuvara i psa za teranje stoke koji je upotrebljavan i kao pas za vuču. Kada su početkom 20. veka traženi psi za policijsku službu, isprobani su i rotvajleri. Veoma brzo se pokazalo da je pas prikladan za policijsku službu. Zvanično je 1910. godine priznat kao policijski pas.


Naziv rase: ROTVAJLER
Originalni naziv rase: ROTTWEILER
Br. Standarda: 147
Klasifikacija FCI: GRUPA II – PINČERI I ŠNAUCERI, MOLOSI I ŠVAJCARSKI PASTIRSKI PSI PINSCHER AND SCHNAUZER, MOLOSSIANS AND SWISS MOUNTAIN AND CATTLEDOGS
Zemlja porekla: Nemačka
Vreme nastanka rase: Drevna vremena (službeno je priznat od 1910. godine)
Životni vek (prosek): 9-10 godina
Karakter: Neustrašiv, smiren, pouzdan, ustrajan. Rotvajler je izuzetno inteligentna pasmina kod koje je u svakom trenutku prisutna snažna želja da ugodi vlasniku. Ovi psi su vrlo odani i privrženi.